Benodigdheden

  • 500 g zacht fruit (aardbeien, bessen, bramen, frambozen)
  • 500 g geleisuiker*
  • hoge pan met deksel
  • steriele weckpotten of potten met deksel
  • plasticfolie

Maak het fruit schoon en snijd eventueel in stukjes. Breng het fruit met de geleisuiker op laag vuur al roerende aan de kook. Blijf roeren en laat circa 5 minuten koken. Schep het schuim uit de pan. Vul gesteriliseerde weckpotten tot de rand met de jam, dek af met plasticfolie en sluit de potten af.

Voeg kruiden en specerijen toe om je jam een krachtige smaak te geven: vanille, kaneel, kardemom, schil van sinaasappels, limoenen of citroenen, steranijs, munt en basilicum.

* Geleisuiker is een speciaal soort suiker, waaraan pectine en citroenzuur is toegevoegd.

Tips bij het maken van jam

  • Zacht fruit hoef je niet fijn te snijden, je roert het fruit tijdens het koken stuk.
  • Houd wat zacht fruit apart en voeg pas toe als de jam wat is afgekoeld. Zo krijgt je jam meer textuur.
  • De verhouding fruit/suiker is 1:1, zodat de jam de juiste dikte krijgt. Wil je een minder zoete jam? Dan kun je naar smaak geleisuiker toevoegen en de laatste 3 minuten van de kooktijd een beetje maïzena losgeroerd met water door de jam roeren.

Jam bewaren

De ongeopende potten jam bewaar je het best op een koele, donkere plek (in je voorraadkast bijvoorbeeld). Zo zijn ze zeker 6 maanden houdbaar. Bewaar geopende potten jam maximaal 4 weken in de koelkast.

Gebruik de jam op brood, beschuit of bijvoorbeeld in een van deze gerechten: (klik op de foto's voor de bijbehorende recepten.)