Vroeger werd deze techniek toegepast om voedsel langer houdbaar te maken, de rook van het hout doodt namelijk bacteriën. Nu is het vooral een populaire bereiding, want het geeft een specifieke rooksmaak aan producten. Vis, vlees en gevogelte, maar ook groente, aardappels, noten, schaaldieren en boter: je kunt het zo gek niet bedenken en het kan gerookt worden.

Hoe werkt het?

Waar rook is, is vuur. Bij deze garingsmethode gebruik je echter niet het vuur zelf, maar vang je de rook op in een afgesloten ruimte. Dit kan in een speciale rookkast, maar met een beetje creativiteit ook in een zelfgemaakte ‘rookoven’ in de wok, of op de barbecue.

Er zijn twee methodes:

  • Koud roken

Hierbij geef je geen garing aan je product, maar laat je op hele lage temperatuur de rook urenlang intrekken. Dit is iets ingewikkelder om thuis te doen, omdat je steeds moet zorgen voor een constante rookbron (vuur) en de rook moet opvangen in een aparte ruimte, weg van de hitte. Door de lange bereidingstijd, is het resultaat een intense rooksmaak en een lang houdbaar product.

  • Warm roken

Hierbij gaart je product direct mee. Een stuk sneller en makkelijker, met als resultaat een subtiele rooksmaak. Het is ook mogelijk om producten even te roken en vervolgens door te garen in de pan of op de grill. Makkelijk om thuis te doen!

Brandhout

Voor beide methodes heb je natuurlijk iets nodig om te verbranden. Hiervoor kun je houtsnippers, zaagsel, rookmot, rookspaan of houtkrullen gebruiken. Deze zijn te koop bij speciaalzaken en tuincentra, of online. De houtsoort bepaalt de geur van de rook en daardoor ook de smaak van je uiteindelijke product. Kwestie van uitproberen wat je het lekkerste vind dus!

De brandstof kun je direct aansteken, of plaatsen op de vlammen of smeulende kolen in je barbecue of op een vuurtje in een grote geschikte schaal. Belangrijk: jouw 'oven' moet wel afgesloten kunnen worden, zodat de rook niet vervliegt.

Zelf een simpele rookoven maken

  • rookmot of brandhout naar keuze
  • aluminiumfolie
  • grote wok met deksel (liefst bol)
  • rooster

Leg twee stukken aluminiumfolie van circa 1,5 m klaar. Bedek de bodem van de wok kruislings met het folie. Leg hier een laagje rookmot (eventueel met thee en kruiden voor meer smaak) op en plaats het rooster daarboven. Op het rooster kun je nu de te roken producten leggen en de wok daarna afsluiten met het deksel. Vouw het uitstekende aluminiumfolie om de wok, maar zorg dat er nog wel ergens een klein gaatje is. Zet nu de pan op het fornuis en verwarm de pan tot er ook uitkomt. Zet het vuur laag en laat je product door de warme rook garen.

Tip: je kunt dit ook buiten doen met een vuurvaste bak boven een vuurtje of op de barbecue. Het is het belangrijkst dat de rook niet kan ontsnappen.

Van plan om vaker te roken? Er zijn verschillende formaten en soorten rookovens te koop.

Tijd om aan de slag te gaan! Klik op de foto's voor de bijbehorende recepten.