Tips bij het maken van chocolademelk

  • Een goede chocolademelk begint met een goede basis. Wil je een romige volle chocolademelk, kies dan voor volle melk. Als je het iets minder vet wilt maken, dan kun je ook halfvolle melk gebruiken;
  • Gebruik voor een echt lekkere chocolademelk goede kwaliteit chocolade. Hoe puurder je chocolade, hoe meer chocoladesmaak je chocolademelk heeft en hoe minder zoet het is. Als je niet zo van de intens bittere smaak van hele pure chocolade houdt, kun je beter wat suiker (of honing) toevoegen in plaats van melkchocolade te gebruiken, of kies voor een pure variant met een lager cacaogehalte. Bij deze smeuïge pindakaaschocolademelk kun je het beste cacaopoeder gebruiken, dit past beter bij de smaak;
  • Het toevoegen van kruiden is een makkelijke manier om een twist te geven aan je chocolademelk. Er zijn veel kruiden die goed passen bij chocolade. Kaneel natuurlijk, maar ook cayennepeper, nootmuskaat, chilipoeder of speculaaskruiden zijn heerlijk in combinatie met chocolade. Om te laten zien (en ruiken) welk smaakje er in de chocolademelk zit, kun je een beetje van de kruiden op een toef slagroom strooien als garnering;
  • Je hoeft chocolademelk niet altijd te maken met koemelk. Kies eens voor een plantaardige melk om te variëren! De amandelmelk in dit recept is een goed voorbeeld, maar je kunt ook rijstmelk of hazelnootmelk gebruiken;
  • Door de chocolade in blokjes te snijden, smelt deze makkelijker. Blijf wel zo nu en dan roeren en pas op dat je mengsel niet aan de bodem van de pan blijft plakken;
  • Maak de witte chocolade niet te heet, dan gaat de chocolademelk schiften