24Kitchen maakt gebruik van cookies
Door hiernaast op akkoord te klikken of door gebruik te blijven maken van deze website, geef je toestemming voor het plaatsen van cookies bij bezoek aan de websites van 24Kitchen. Klik hier voor meer informatie.

Akkoord
advertisement

Gek op kokkels!

Vongole worden bijna heilig verklaard in de Italiaanse keuken, maar kokkels mogen niet worden overgeslagen. Het verschil is klein, maar zeker de (kleine) moeite waard. 

Waar kokkels door sommigen worden gezien als een hap zand, bevatten ze eigenlijk relatief veel vlees én zijn de mogelijkheden oneindig. Doordat ze in ondiep water op de zeebodem leven, kan hij zich voleten met plankton en andere kleine beestjes. 
De schelpen kunnen zo'n zes centimeter groot worden en net als bij een boom kan je aan de hand van de ringen op de schelp de leeftijd aflezen.

Hoewel de beestjes gepaard gaan met een zomers imago, kun je ze in de warme maanden van het jaar beter met rust laten. Dit is namelijk de periode dat ze paren en als je ze dan verstoort wordt de kans steeds kleiner dat je ze het jaar erop weer op je bordje vindt. 

Tip: laat kokkels zand uitspugen in een wasbak gevuld met koud water en een flinke snuf zout, en eet ze nooit als ze na het koken niet uit zichzelf geopend zijn. 

Meer weten over schaal- en schelpdieren? Kijk dan naar het tweede Culi College van Angélique Schmeinck, zaterdag om 19.00 uur.
Categorie