1. Na acht uur ’s avonds mag je niet meer eten

Je lichaam is de hele dag bezig met de spijsvertering, ook ’s avonds. Het is dus onzin dat je dan niks meer verbrandt. Uiteindelijk gaat het om het totaal aantal calorieën dat je binnenkrijgt op een dag. Voor veel mensen geldt echter wel dat late night snacking een grote hoeveelheid overbodige calorieën zorgt. Ook is het voor je slaapritme niet erg verstandig om laat te eten.

2. Margarine is gezonder dan roomboter

Wat is gezond? Roomboter bevat verzadigde vetten, maar wanneer je die met mate binnenkrijgt is dat niet bewezen slecht voor je. Margarine is geen natuurlijk vet, heeft weinig smaak en heeft wat ons betreft niets met boter te maken. Bij de recepten van 24Kitchen waarbij ‘boter’ op de boodschappenlijst staat, wordt dan ook altijd roomboter bedoeld.

3. Espresso is sterker dan koffie

Als het om smaak gaat: ja, dan is espresso sterker dan koffie. Maar wanneer we het hebben over de hoeveelheid cafeïne, klopt deze stelling niet. De cafeïne komt in de koffie terecht via het water dat door de gemalen koffie loopt. Bij een grotere kop is daar dus meer gelegenheid voor.

4. Van vet word je vet

Vet is net als koolhydraten en eiwitten een zogenaamde macro-nutriënt, oftewel een onmisbare voedingsgroep die je nodig hebt om te functioneren. Er zijn verschillende soorten vetten. Let erop dat de vetten die je binnenkrijgt vooral uit natuurlijke voeding komen, zoals uit vis, noten en groente. Vetten uit kant-en-klaar-producten, zoals koekjes, zoutjes, fast food en gebak kun je beter vermijden.

5. Light-producten zijn onschuldig

Vele verpakkingen schreeuwen het je toe: minder vet, minder suiker, minder calorieën. Lees de ingrediëntenlijst goed voor je een product koopt: vaak komt er iets anders (bijvoorbeeld een kunstmatige zoetstof) voor in de plaats, die je lichaam nergens voor nodig heeft. Rijke voeding, met veel nuttige voedingsstoffen, is altijd de beste optie.

6. Vruchtensap is gezond

Fruit eten heeft vele gezondheidsvoordelen: in elke soort zitten vitamines, mineralen, vezels, anti-oxidanten of andere eigenschappen die je goed doen. De niet gekoelde vruchtensappen die je in de winkel koopt, moeten lang houdbaar zijn en hebben daarvoor allerlei processen ondergaan die de waardevolle stoffen vernietigen. Vaak zijn suikers toegevoegd. Ook de gekoelde, ‘verse’ sappen zijn een stuk minder voordelig dan het eten van vruchten, doordat de vezels eruit zijn en ze relatief veel (natuurlijke) suikers bevatten.

7. Je kunt het beste drie maaltijden per dag eten

Ontbijt, lunch en diner: zo wordt het ons geleerd. Als je merkt dat je tussendoor trek krijgt en daardoor naar foute snacks grijpt, is dat geen prettige situatie. Vijf kleinere maaltijden per dagen houden je verzadiging beter op pijl. Overigens is het voor de tanden wel verstandig om niet te vaak per dag te eten (of suikerrijk te drinken).

8. Koolhydraten zijn dikmakers

Net als vet (zie hierboven) heb je koolhydraten simpelweg nodig. Veel mensen kiezen ervoor deze te skippen wanneer ze willen afvallen. Minder suiker en ‘lege koolhydraten’ (zoals wit brood en witte pasta) kan een goed idee zijn, maar volkoren varianten zijn echt niet per definitie slecht of dikmakend.

9. Van aardappels word je dik

De Hollandse gekookte aardappel wordt ten onrechte beschuldigd als dikmaker. Piepers bevatten vitamines en mineralen die je niet in pasta en rijst tegenkomt. In het buitenland wordt de aardappels zelfs als groente gezien.